Senaste nytt
18-01-11 Tomas Minnesfond avslutas

Den allmännyttiga ideella föreningen Tomas minnesfond bildades 2007 men kommer att avslutas under 2018. Under slutet av 2017 användes de sista pengarna från minnesfonden. Fonden skänkte då pengar till föreningen Tuki Nepal, och lämnade bidrag för att finansiera belysning m.m. till skulpturen Passion Extreme.

Vi tackar ödmjukt alla er som skänkt pengar till minnesfonden. Det betyder väldigt mycket för oss och minst lika mycket för de 100-tals nepaleser som direkt eller indirekt fått ett bättre liv tack vare era generösa bidrag. Under 2018 kommer minnesfonden formellt att avslutas. www.tomasolsson.com kommer dock att finnas kvar.

Du hittar detaljerad information om Tomas minnesfond här samt i flera av nyheterna nedan.


--------------------------------

16-05-16 Skulpturen Passion Extreme invigd

Det 16 maj 2016, exakt 10 år efter att Tomas besteg Mount Everest, avtäcktes skulpturen Passion Extreme. Den är en hyllning till Tomas och hans bedrifter och är placerad på Krokhallsberget intill Centralstationen i Borås. Skulpturen är skapad av konstnären Richard Brixel och den välbesökta avtäckningen genomfördes av riksdagens talman Urban Ahlin, kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson och landshövdingen Lars Bäckström. Avtäckningen föregicks av ett föredrag där bland andra Tormod Granheim och Fredrik Schenholm berättade om expeditionen till Mount Everest.
Händelsen uppmärksammades bland annat av Borås Tidning.--------------------------------

16-04-15 XTra Borås artikel om Tomas och fonden vinner pris

För ett år sedan skrev Anna Claesson på XTra Borås en artikel om Tomas och om fondens arbete med att hjälpa familjerna till de sherpas som dog i lavinen på Mt Everest den 18 april 2014. Artikeln utsågs till "Årets Reportage - Politik, Samälle och Näringsliv" på Groddengalan som är en gala för Sveriges gratistidningar.

Juryns motiveringen:
Det går inte att trumfa den här historien. Ett storslaget projekt som havererar och får de mest ödesdigra konsekvenser är i sig ett bra reportage. Men det här reportaget innehåller ännu mer och når därför ännu längre. Så långt att det räcker mellan Västergötland och Nepal flera gånger om närmare bestämt. Vinnare är: Xtra Borås ”Äventyrarens arv”.

Läs artikeln i sin helhet här:
Äventyrarens arv XTra Borås


--------------------------------

16-04-13 Fonden hjälper 11 drabbade familjer

Precis som förra året beslutade fonden att hjälpa familjer till sherpas som omkommit på Mt Everest. Vi tog återigen hjälp av bergsguiden Raju som lyckades lokalisera 11 familjer som förlorat varsin familjemedlem under 2015. Varje familj fick ca 3.500 kr var.
Vi tackar alla er som har varit med och bidragit till fonden. Det är tack vare er vi kan göra det här. Familjerna har det tufft - de har förlorat en familjemedlem och en familjeförsörjare. Raju vittnar om djup tacksamhet bland familjerna och det är fint att se att pengarna kommer och gör nytta där de behövs.
Här är några av familjerna:


--------------------------------

15-08-30 Fonden hjälper till att bygga skola

25 april 2015 drabbades Nepal av en förödande jordbävning. Tomas Olssons Minnesfond beslutade att använda delar av sina medel för att hjälpa de som drabbats. Vi har nu inlett ett samarbete med Tuki Nepal. Fonden bidrar med pengar som ska användas för att bygga en ny skola i byn Jyamrung som ligger nordväst om Kathmandu. Troligen kommer pengarna att räcka till återuppbyggnaden av ett halvt klassrum.
Vi tackar Tuki Nepal för det de åstadkommer i Nepal och vi tackar alla er som givit bidrag till fonden. Det är tack vare er vi kan hjälpa människorna i Jyamrung.


--------------------------------

15-08-30 Alla 16 familjer har hittats!

18 april 2014 förolyckades 16 sherpas i ett snöskred på Mount Everest. Tomas Minnesfond beslutade att försöka hitta deras familjer och hjälpa dem ekonomiskt. Varje familj har fått ca 3000 kr vilket motsvarar ungefär en halv årslön i Nepal.
Det har inte varit enkelt att hitta familjerna. Vi tog hjälp av Raju - en erfaren bergsguide - som genom gediget detektivarbete till slut hittade samtliga 16 familjer.
Vi tackar Raju för hans engagemang och arbete och vi tackar alla er som har varit med och bidragit till fonden. Familjerna har naturligtvis lidit svårt av förlusten av en familjemedlem men har funnit både tröst och tacksamhet i att fonden har engegerat sig i deras öden och gett dem lite hjälp.


--------------------------------

15-04-27 Insamling för Nepal

Tomas minnesfond hjälpte nyligen 14 familjer till sherpas som förolyckades förra året.
Jordbävningskatastrofen gör att vi startar en ny insamling tillsammans med Smartser. Pengarna kommer att gå till att hjälpa de som drabbas, troligen både klättrare och nepaleser.
Om du vill vara med och bidra hittar du mer information här: smartster.com/nepal/
Eftersom tiden är knapp och vi saknar möjlighet att agera på plats kommer vi troligen att donera de insamlade pengarna till etablerade hjälporganisationer. Vi kommer kontinuerligt att uppdatera informationen om insamlingen.

--------------------------------

14-09-30 Tomas minnesfond hjälper drabbade familjer

Under våren 2014 omkom 16 sherpas vid olika expeditioner på Everest. Minnesfonden som startades när Tomas förolyckades kommer att hjälpa deras familjer ekonomiskt. Varje familj kommer att få i storleksordningen 3000 kr. Vi tar hjälp av en lokal bergsguide - Raju - för att fördela pengarna.
Se styrelsens protokoll för ytterligare detaljer.

--------------------------------

14-03-09 Utställning på Kulturhuset i Borås

Kulturhuset i Borås kommer att anordna en utställning där bilder från Tomas äventyr visas upp. Invigning sker 18 mars 12.00 och utställningen pågår till 18 april. Delar av utställningen är utomhus och kan alltså ses 24 timmar per dygn.


--------------------------------