Till minne av vår älskade Tomas
Tomas var den bäste son, bror, livskamrat och vän man kan önska sig. Han hittade alltid tid till sina nära och kära, och var en trevlig, ödmjuk och driven man. Han hade en styrka och optimism som smittade av sig på omgivningen. Men de flesta kommer att minnas honom som en enastående skidåkare och alpinist med ovanligt höga ambitioner.

Han hade stora drömmar och både energi och förmåga att förverkliga dem. Han brann för sin skidåkning och lyckades genomföra en stor mängd spektakulära expeditioner. Tyvärr blev hans största expedition också hans sista. Han åkte skidor nerför nordsidan av Mount Everest, något ingen annan gjort tidigare, men under en repellering brast fästena och Tomas föll handlöst. Våra liv förändrades för alltid och vi insåg kanske mer än någonsin hur mycket vi älskar Tomas.

Direkt efter Tomas fall startades en räddningsexpedition. Efter några dagar av oerhörda ansträngningar återfanns Tomas kropp nästan 2000 höjdmeter nedanför olycksplatsen. Samtidigt startades två insamlingar för att finansiera räddningsexpeditionen. Vi är mycket tacksamma för alla som visade sitt stöd genom att bidra. De överskjutande medlen kommer att användas för att inrätta två fonder. Vi kommer fortlöpande att rapportera om fonderna på den här sidan.

Vi vet att Tomas är saknad av många. Släktingar, vänner, skidentusiaster. Men av de hundratals personer vi pratat med är det ytterst få som tycker att han borde hållit sig borta från bergen. Visst tog han en stor risk - det är vi alla medvetna om - men att be honom att avstå hade varit att be honom ge upp sin dröm.

     Tomas Olssons familj
Så här skrev Tomas om sig själv (början av 2006):
Jag heter Tomas Olsson och jag bor i Chamonix i Frankrike där jag livnär mig som skidåkare.

Hur det hela började...
Född i Kristinehamn och uppväxt i Borås. Från början var jag en helt vanlig knatte men under högstadiet fick upp ögonen för actionsporter. Med åren växte intresset och under civilingenjörsstudierna i Linköping ägnades varje ledig stund åt skidåkning och klättring. Efter avslutad examen 2001 flyttade jag till Chamonix i Frankrike för att satsa på livet som en äventyrlig skidåkare.

Idag
Brant skidåkning och klättring är nu min vardag. Basen är Chamonix i franska Alperna och ett par gånger per år åker jag till exotiska platser för att utforska nya miljöer och mina egna gränser. Med skidor på fötterna har jag åkt skidor från toppen av Aconcagua (6960m) i Argentina, Peak Lenin (7134m) i Kirigizistan, Muztagh Ata (7546m) & Kuksay Peak (7134m) i Kina, Cho Oyu (8201m) i Tibet och av en vulkan i Kamchatka allra längst bort i Sibirien. Vid sidan av skidåkningen håller jag föredrag samt jobbar med produktutveckling och PR-frågor tillsammans med Bergans of Norway & Silva Sweden.

Framtiden
Det ultimata målet, som är planerat till våren 2006, är att en gång stå på toppen av Everest. Att på toppen av världens högsta berg rikta skidorna mot Tibet och bli först i världen att åka skidor nedför Everests branta nordsida.


Foto: Erik Leonsson